Monday, June 6, 2011

Saya Sayang Abang

Baru saya sedar yang suami sedang dihimpit masalah kewangan. Selama ni ingat semua ok. Kenapa tak rasa sebelum ini? Sebab sebelum ini semua masalah tu ditanggung sendiri suami. Mmm kesian dia. Memang benar gaji dia besar. Tapi bulan-bulan dia kene bayar duit ansuran pinjaman peribadi, pinjaman pelajaran, rumah, kereta dan motor. Hutang kad kreditnya pula dah mencecah RM6 ribu. Patut la bila saya ajak di bercuti atau pergi jalan-jalan, dia akan tanya ada duit ke? Saya biasanya akan jawab, ada tanpa sedar yang dia sedang berkira-kira macam mana nak langsai semua hutangnya. Bila saya nak beli itu, ini, dia tidak membantah, cuma berkata nanti sajelah. Saya senyap tanda merajuk tanpa tahu yang setiap bulan, duit dia cukup-cukup je.

Bagi saya, bulan-bulan hanya perlu bayar pinjaman kereta dan kad kredit. Duit lebih, masuk dalam simpanan anak-anak dan diri sendiri. Tak pula terfikir nak bantu dia dan tak juga simpankan untuk dia walau sedikit.  Saya selalu ingatkan suami ni saya boros dan suka berbelanja. Tapi apa yang dibelinya itu, untuk keperluan kami sekeluarga juga. Yang boros sebenarnya saya sendiri.

Semalam berbual dengan dia, baru sedar yang dia terlalu banyak komitmen kewangan yang perlu difikirkan. Saya tersentak. Saya rasa sedih. Kenapa tak terlintas sebelum ini nak tanya dia. Saya rasa bersalah, kenapa tak bantu dia. Saya perlu sedar, sekarang bukan masa untuk bersenang-lenang. Saya perlu bantu dia sehabis yang saya mampu. Saya akui, ada kalanya saya impikan untuk bergaya dengan pakaian yang berjenama, memiliki emas dan berlian, bercuti ke luar negara, menggunakan gadget yang canggih dan terkini dan macam-macam lagi, tapi sebenarnya saya belum mampu untuk hidup begitu. Dan bila difikirkan balik, saya tak  perlu pun untuk hidup begitu. Saya perlu bantu suamiku. Itulah tugas isteri.  

Abang,

Saya minta maaf. Hari ini cukup 7 tahun perkahwinan kita.  Walau Abang tak merungut pada Saya, Saya janji akan bantu Abang. Saya bantu Abang semampu yang boleh. Susah senang kita bersama.
Itu janji Saya. InsyaAllah.

Selamat ulang tahun perkahwinan yang ke-7 Abang.
Mudah-mudahan usia perkahwinan kita berpanjang dan mendapat keredhaanNya.
Saya sayang Abang.

6 Jun 2011

No comments:

Post a Comment