Suka sgt tgk blog2 yang tayang makanan home made tapi nampak sgt2 eksklusif seperti yang disediakan oleh chef profesional. ....droool... 
Teringin lah juga nak buat so, semalam for our dinner, I cooked this... Ready peps?
*
1
*
*
2
*
*
*
3
Tadaaa..
Hahahhahha takde lah nampak special sangat pun kan?kecoh je lebih...
Tak pe. Lain kali boleh cube lagi.
Ni resepi Black Pepper Steak yang sangat mudah tu
v½ kilo daging batang pinang 
v7 ulas bawang merah 
v3 ulas bawang putih 
v½ inci halia 
v1 sudu besar lada hitam (biji)
v½ cawan kicap manis 
v1 batang lobak merah (potong menyerong)
v½ cawan cendawan butang (hiris)
v1 biji bawang besar dipotong bulat 
v1 biji buah tomato dipotong kepada 8 bahagian 
v2 sudu tepung jagung 
vAir secukupnya 
vMinyak masak 
vGaram dan gula (optional) 
Camana nak buat?
Potong daging kepada beberapa kepingan 
Kisar halus bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam 
Goreng bawang dan buah tomato hingga lagu. Ketepikan dahulu 
Masukkan daging, bahan kisar, kicap manis dan air ke dalam periuk yang dalam 
Masak hingga separuh empuk 
Masukkan lobak merah dan cendawan butang dan masaklah hingga daging empuk 
Tambah air jika perlu. Jika ingin lebih masin dan manis, masukkan sedikit garam dan gula 
Masukkan bawang dan buah tomato yang digoreng tadi 
Bancuh tepung jagung dengan air dan masukkan ke dalam masakan 
Biarkan kuah pekat dan tutup api 
Hidangkan dengan coleslaw, garlic bread. Makan dengan fries pun sedap.
Ok, let me know if you like it ;)

 

No comments:
Post a Comment