Monday, March 28, 2011

Black Pepper Steak [yang mudah]

Suka sgt tgk blog2 yang tayang makanan home made tapi nampak sgt2 eksklusif seperti yang disediakan oleh chef profesional. ....droool...

Teringin lah juga nak buat so, semalam for our dinner, I cooked this... Ready peps?



*

1

*
*

2
*
*
*

3


Tadaaa..






Hahahhahha takde lah nampak special sangat pun kan?kecoh je lebih... 
Tak pe. Lain kali boleh cube lagi.  

Ni resepi Black Pepper Steak yang sangat mudah tu

v½ kilo daging batang pinang
v7 ulas bawang merah
v3 ulas bawang putih
v½ inci halia
v1 sudu besar lada hitam (biji)
v½ cawan kicap manis
v1 batang lobak merah (potong menyerong)
v½ cawan cendawan butang (hiris)
v1 biji bawang besar dipotong bulat
v1 biji buah tomato dipotong kepada 8 bahagian
v2 sudu tepung jagung
vAir secukupnya
vMinyak masak
vGaram dan gula (optional)

Camana nak buat?
Potong daging kepada beberapa kepingan
Kisar halus bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam
Goreng bawang dan buah tomato hingga lagu. Ketepikan dahulu
Masukkan daging, bahan kisar, kicap manis dan air ke dalam periuk yang dalam
Masak hingga separuh empuk
Masukkan lobak merah dan cendawan butang dan masaklah hingga daging empuk
Tambah air jika perlu. Jika ingin lebih masin dan manis, masukkan sedikit garam dan gula
Masukkan bawang dan buah tomato yang digoreng tadi
Bancuh tepung jagung dengan air dan masukkan ke dalam masakan
Biarkan kuah pekat dan tutup api

Hidangkan dengan coleslaw, garlic bread. Makan dengan fries pun sedap.
Ok, let me know if you like it ;)

No comments:

Post a Comment